Schrap de samenvatting uit je nota!

Wel eens enthousiast geworden van een samenvatting? Het overkomt mij zelden. Ik weet dat het hoort, een samenvatting aan het begin van een nota of rapport. In principe is het ook handig: op één A4 ziet een lezer waar het in de tekst om draait. Maar in de praktijk werkt dit zelden zo.
 
De samenvattingen die ik tegenkom, zijn knip- en plakteksten waarbij de belangrijkste alinea’s onder elkaar zijn gezet. Veel te lang en veel te saai. Ik schrap daarom altijd meteen een samenvatting als ik een nota of rapport redigeer. Vervolgens maak ik een nieuwe tekst van maximaal 500 woorden (één A4 dus) met de titel ‘nota in het kort’.
 
Het verschil? Een traditionele samenvatting is een opsomming van teksten die je verderop nog een keer tegenkomt. Een ‘nota in het kort’ is een nieuwe tekst waarbij de lezer persoonlijk wordt aangesproken. In korte alinea’s met tussenkopjes krijg je als lezer antwoord op vragen als: waar gaat het rapport over, wat zijn de belangrijkste conclusies, waarom is dit voor jou belangrijk om te lezen, wat moet je ermee, wanneer speelt dit?‘
 
Leesvervangend’ noemt één van mijn klanten dit. Aansprekend, zeg ik zelf. Als je de ‘nota in het kort’ hebt gelezen, weet je in principe genoeg. Maar het leuke is dat je persoonlijk aangesproken wordt en daardoor enthousiast raakt om de hele nota te lezen. En dat is precies de bedoeling.
Kan ik je ergens mee helpen?
Contact
Pampuszigt 6
1111 TH Diemen

info@tekstburogort.nl
Mob: 06 186 31 791
Tekstburo Gort
Wij verzorgen alle soorten teksten: webtekst, nieuwsbrief, persbericht, speech, magazine, column, jaarverslag, beleidsnota en nog veel meer.
Copyright © 2019 Tekstburo Gort
Website: Made by Johan