Schrap de samenvatting uit je nota!

Wel eens enthousiast geworden van een samenvatting? Het overkomt mij zelden. Ik weet dat het hoort, een samenvatting aan het begin van een nota of rapport. In principe is het ook handig: op één A4 ziet een lezer waar het in de tekst om draait. Maar in de praktijk werkt dit zelden zo.

De samenvattingen die ik tegenkom, zijn knip- en plakteksten waarbij de belangrijkste alinea’s onder elkaar zijn gezet. Veel te lang en veel te saai. Ik schrap daarom altijd meteen een samenvatting als ik een nota of rapport redigeer. Vervolgens maak ik een nieuwe tekst van maximaal 500 woorden (één A4 dus) met de titel ‘nota in het kort’.

Het verschil? Een traditionele samenvatting is een opsomming van teksten die je verderop nog een keer tegenkomt. Een ‘nota in het kort’ is een nieuwe tekst waarbij de lezer persoonlijk wordt aangesproken. In korte alinea’s met tussenkopjes krijg je als lezer antwoord op vragen als: waar gaat het rapport over, wat zijn de belangrijkste conclusies, waarom is dit voor jou belangrijk om te lezen, wat moet je ermee, wanneer speelt dit?

‘Leesvervangend’ noemt één van mijn klanten dit. Aansprekend, zeg ik zelf. Als je de ‘nota in het kort’ hebt gelezen, weet je in principe genoeg. Maar het leuke is dat je persoonlijk aangesproken wordt en daardoor enthousiast raakt om de hele nota te lezen. En dat is precies de bedoeling.

Annemies Gort 

Reageer | Reacties (3)
 
Reacties
 
Smithd113 schreef:
Purchase Generic Bactrim 800mg Without Prescription in Arlington ffkeadeaaebkdake
 
Smithg867 schreef:
Pretty great post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I’ve really enjoyed surfing around your weblog posts. In any case I will be subscribing to your feed and I am hoping you write again soon! edkbedkagdkgdced
 
Babs schreef:
Mooi en zo oranje, heel handig ook voor alle feestdagen en kampioenschappen!
Misschein ook een Engelse versie maken?
Ik ga je in ieder geval volgen op alle manieren, Twitter (hoe moet dat?) Facebook en die andere misschien ook als ik weet wat ze zijn. Succes! Je bent vast de beste in je werk!
 
Reageer
 
Reactie:
Naam:
E-mail:
 
Zoeken
 
 
Volg mij
 
 
Andere artikelen
Weg met het format!
Een modern jaarverslag
 
Copyright © 2019 Tekstburo Gort Website: Made by Johan